Wat is rouwen? 
Rouwen is een proces waarbij je gaandeweg in gaat zien dat je leven een ingrijpende verandering heeft ondergaan door een verlies waar je veel waarde aanhecht. Je wordt je bewust dat het verlies onomkeerbaar is en draagt het met je ziel mee. Het valt samen met je eigen dagelijks leven in het doen en laten, maar het kan enorm veel moeite kosten om rouwverwerking mee te laten vloeien. Als je in het leven verlies ervaart of het nauw een dierbare persoon is of een onherstelbare fysieke verandering en daarover rouwt, keer je naar binnen of je wordt intens druk door opgekropte emoties waardoor de spanningveld in je huidige systeem doet stijgen. Dat is een heel natuurlijke beweging, want je rouwt vanuit een diep innerlijk belevings-niveau 


Waarom creatieve therapie tijdens rouwen? 
Creatieve therapie is als een helende pleister bij rouwverwerking. Als je diepgaand rouwt, kom je ook in contact met je eigen creativiteit-veld, door creatief bezig te zijn kom je op dat diepe, innerlijke zielniveau, waar je geen woorden aan hoeft toe te geven, en dat is vaak heel fijn in een rouwproces. Het geeft berusting  en je kunt meer ontspannen. In deze ontspanning ben je ontvankelijker en kom je gemakkelijker in contact met je diepste emoties, je intuïtie en je zuivere wijsheid. Je krijgt via creatieve therapie persoonlijke inzichten waarmee je weer verder kunt in het leven. 


Rouwverwerking: Miskraam of Abortus. 
Een miskraam of een abortus is een aangrijpende gebeurtenis. Je krijgt intern vragen. Waar is het verkeerd gegaan? Heb ik wel de juiste keuzen gemaak om de zwangerschap te verbreken?

Door een natuurlijke miskraam wordt je vaak door je geliefde personen ondersteunt toch kan het gebeuren dat je enorm de behoefte hebt op dit voor jezelf goed te kunnen afsluiten. Bij creatieve therapie gaan we bekijken hoe jij je ongeboren kindje op een kostbare manier in je leven kan omarmen waardoor je het kan accepteren en afsluiten zodat je het een plekje weet te geven.

Abortus is een zeer ingrijpend, ook waneer je volledig achter je keuzen ben gaan staan. Helaas ontvangt men geen geestelijke nazorg via de abortus kliniek. Voor nazorg dient je hulp aan te vragen bij de geestelijke welzijn ( GGZ) vele vrouwen zetten niet de stap om geestelijke hulp aan te vragen ivm het gevoel van onbegrip. Het was tenslotte je eigen keuze zegt een stemmetje in je hoofd. Ik kan je helpen met al je innerlijke strijd en emoties. Jij hoeft dit niet alleen te doen. 


Kinderen rouwen anders dan volwassenen

Rouwen is een natuurlijk proces en iedereen beleeft het op zijn of haar eigen manier. Het proces van rouw is bij kinderen opgedeeld in kleine stukjes. Het ene moment kan het kind veel verdriet en intens emoties tonen  en het andere moment weer rustig of maakt plezier. Een kind in rouwverwerking Heeft vaak te kampen met wisselende emoties zoals; Verdriet, boosheid en verwarring, ook kan een kind opvallend lief zijn, onrustig, of zelfs agressief, ook kan het gebeuren dat een kind erg stil is en het verdriet weg stopt om zijn/haar ouders te ontlasten en te willen beschermen. Het besef en het verdriet komt meestal bij kinderen op een later moment tot uiting. Dit kan verwarrend zijn voor ouders. Het is niet helemaal te voorkomen dat een kind zijn/haar verdriet weg stopt, maar door zelf emoties te durven tonen en over de gebeurtenissen te praten en herinneringen op te halen merkt het kind dat het oké is om je gevoelens te uiten. Natuurlijk moet dit wel een beetje gedoseerd worden om te voorkomen dat een kind het gevoel krijgt dat zijn/haar ouders het verdriet niet aan kunnen. Een kind mag best weten dat het moeilijk en verdrietig is. Maar het is ook belangrijk om te vertellen dat het beter wordt, ook al voelt dat nu misschien nog niet zo. Maak bijvoorbeeld  samen met je kind een herinderingen doosje en laat je kind een tekening maken of een briefje schrijven om in dat doosje op te bergen,  vind je het moeilijk om je kind te ondersteunen tijdens een proces van rouwverwerking? Dan kan je altijd contact opnemen om een creatief rouw therapie aan te vragen. Via creatieve therapie kan je kind diverse emoties gaan verwerken en gelijkertijd leren om met diverse emoties om te gaan. Ook is het mogelijk om samen met je kind een creatieve sessie te ondergaan, samen iets creëren waar elk emotie mag zijn geeft vaak een verhelderend inzicht en vormd een sterke verbinding met elkaar waardoor je niet alleen je kind ondersteund bij de verwerking maar ook jezelf. 


Wat is voorrouw? 
Voorrouw is een proces waneer je weet dat je leven binnen een korte tijdsbestek zal beëdigen of drastisch zal veranderen. Je rouwt om je naaste die je lief hebt om deze te moeten achterlaten met veel verdriet en emoties. Tijdens voorrouw kan de spannennfen oplopen door een innerlijk strijd  Creatieve reatieve therapie kan je innerlijke berusting bieden in dit proces. Het is  mogelijk om samen met je dierbaren aan een grote canvas te werken. Praten over diverse emoties is vaak te pijnlijk. Samen creëren geeft troost en wederzijdse steun. De laatste tijd samen is vaak een kostbaar moment, daarnaast geeft jij je dierbaren een blijvend tastbare herindering die je samen hebt mogen creëren zonder dat er een te zware lading wordt opgelegd. Samen creëren is het vertalen van elkaar gevoelens.wat elkaar met t hart verbind, via creatieve therapie gebeurd dit in beeldtaal. Beeldtaal is uitingen geven zonder woorden te hoeven gebruiken.